w produktach     w podstronach

Ostroga, jakościowa A

         

 

PSZENICA OZIMA  Hodowca: DANKO

  • Wysoka zimotrwałość
  • Nadzwyczajna plenność
  • Bardzo dobre parametry jakościowe ziarna
  • Odmiana oścista – doskonała ochrona przed zwierzyną łowną

 

INFORMACJA O ODMIANIE

Pszenica ozima Ostroga jest najnowszą odmianą ościstą zarejestrowaną w Polsce. Charakteryzuje się najlepszymi cechami młynarsko-piekarskimi oraz agrotechnicznymi (najwyższy plon, najlepsza odporność na choroby i wyleganie oraz porastanie ziarna w kłosie) nie tylko wśród pszenic ościstych. Bardzo dobrze plonuje na terenie całego kraju zarówno w technologii intensywnej jak i średniointensywnej.


PARAMETRY JAKOŚCIOWE

  • pszenica jakościowa (grupa A)
  • duża zawartość białka i glutenu
  • wysoka liczba opadania
  • duża wydajność i wodochłonność mąki
  • wysoka energia ciasta

 
POZOSTAŁE CECHY ODMIANY

  • wysoka plenność na terenie całego kraju, najwyższa spośród wszystkich zarejestrowanych w Polsce odmian ościstych
  • bardzo dobra zimotrwałość
  • słoma średniej wysokości, najkrótsza spośród odmian ościstych
  • najlepsza spośród odmian ościstych odporność na wyleganie
  • w warunkach intensywnej technologii uprawy wymaga skracania źdźbła
  • bardzo dobra odporność na porastanie ziarna w kłosie
  • zalecana norma wysiewu przy optymalnym terminie siewu wynosi 380 - 400 ziaren kiełkujących na 1 m2 (ca 180 - 200 kg/ha)

 

WAŻNIEJSZE CECHY UŻYTKOWO-ROLNICZE

Termin kłoszenia późny
Wysokość roślin (cm) 92
MTZ (g) 48,5
Zimotrwałość bardzo dobra (6,0)
Odporność na wyleganie dobra

 

ODPORNOŚĆ NA CHOROBY

Choroba
Ocena
Mączniak prawdziwy średnia
Rdza brunatna bardzo dobra
Septorioza liści dobra
Fuzarioza kłosa  bardzo dobra
Choroby podstawy źdźbła  bardzo dobra
 DTR  bardzo dobra
   
Źródło: COBORU
 
GĘSTOŚĆ SIEWU
  • Termin wczesny: 340 - 360 ziaren/m2
  • Termin optymalny: 380 - 400 ziaren/m2
  • Termin późny: 420 - 440 ziaren/m2

 

Zapraszamy do przeczytania artykułu: Ostroga – ościstej pszenicy boi się nawet zima

    

Odmiana dostępna w programie 

Pszenica ozima Ostroga charakteryzuje się dobrymi parametrami jakościowymi, posiada bardzo grube ziarno i jest plenna (plon od 7 do 9 ton z hektara). Jest uprawiana na terenie całej Polski, a także w Czechach i na Słowacji, co potwierdza, że sprawdza się w różnych warunkach klimatycznych i glebowych. Podczas niezwykle srogiej zimy w 2012 roku Ostroga była odmianą, która przetrwała w 100% na plantacjach nasiennych i produkcyjnych. Jest pszenicą średnio wysoką, odporną na wyleganie i porastanie ziarna w kłosie. Ze względu na ości idealnie nadaje się do obsiewu obszarów, na których pojawia się dzika zwierzyna, zwłaszcza w pobliżu lasów.

Zofia Karaś
Specjalista ds. jakości Top Farms Agro